Είδες ο Μητσοτάκης; Κάθε χρωματιστό τιμολόγιο ρεύματος και Kinder έκπληξη!

Από καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος, επενδυτής!

 
Οι επιδοτήσεις του κ.Μητσοτάκη μέχρι τώρα ήταν σαν ένα δάνειο για να παίζουμε εικονικά στο χρηματιστήριο ενέργειας, να έχουμε εικονικές «μετοχές» υπό μορφή ρεύματος. Χωρίς την βούληση μας, χωρίς επαρκή ενημέρωση, χωρίς συγκατάθεση και χωρίς γνώση των κινδύνων. Μετέβαλε την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και τους πολίτες καταναλωτές σε επενδυτές υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου.. Με συμμετοχή μόνο στους κινδύνους. Με απουσία από τα κέρδη (sic). Εν τέλει αντιπαραγωγικές.

Τωρα που οι επιδοτήσεις κόβονται, οι μετοχές  ρεύματος θα γίνουν αέρας, το οικοδόμημα καταρρέει και ο ζουρλομανδύας του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη συναντάει τον ζουρλομανδύα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών που μας οδηγούν γυμνούς στα αγκάθια της κλιματικής μετάβασης. Μετάβαση χωρίς την δέουσα επιμέλεια σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.  Ένα επιτελικο κράτος τυφλό στους γνωστούς άγνωστους κινδύνους που κρατούν όμηρο την χώρα και την πρόοδο των πολιτών, με επιλογές μονόδρομων χωρίς επαρκή αναζήτηση τεκμηριωμένων εναλλακτικών, ποδηγετούν την οικονομία για έναν κλειστό κύκλο ενδιαφερομένων και αδιαφορούν για την βιώσιμη πρόοδο των πολιτών και της παραγωγικής οικονομίας.Ένα  τυφλό επιτελικό κράτος που αποφάσισε να παίξει με την αγωνία του κόσμου, να προσθέσει άλη μια αγωνία στον πόλεμο επιβίωσης που δίνουν οι πολίτες και να χαρίσει λίγη κωμωδία με πλουμιστά , χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Κάθε χρωματιστό τιμολόγιο ρεύματος και Kinder Έκπληξη !

Η μετάβαση σε μια καθαρά μηδενική οικονομία θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας αναφέρει σημερινό άρθρο γνώμης του ΔΝΤ. Η αποθήκευση ενέργειας στην χώρα είναι σε αμελητέο μέγεθος με ευθύνη της κυβέρνησης, Χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο για μια δίκαιη μετάβαση στο καθαρό μηδέν, σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου , όπως και σε όλα τα κρίσιμα πεδία της χώρας, το κόστος της μυωπικής πολιτικής είναι βαρύτατο για την οικονομία και την κοινωνία.

 
Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποχώρησαν από τη σύμβαση με τη χρηματιστηριακή τιμή 

Καταναλωτές και επιχειρήσεις  στην αγορά ενός πολύτιμου δημόσιου αγαθού  όπως αυτό του ηλεκτρικού ρεύματος μεταβάλλονται σε επενδυτές, λόγω σύνδεσης των τιμών ρεύματος  από τη χρηματιστηριακή σύνδεση του φυσικού αερίου με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύνδεση ετσιθελικά από τον  υπερσυγκεντρωτικό παντογνώστη κ.Μητσοτάκη.

Με τρομακτικές επιπτώσεις,  επιβαρύνοντας και επιδεινώνοντας την αδύναμη οικονομική τους κατάσταση και τον ισχνό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο στροβιλισμός στον χαρτοπόλεμο των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος έχει γίνει νούμερο επιθεώρησης με την κυβέρνηση θεατή. Εκτός εάν είναι ένα κατασκευασμένο θέμα από το χιλιοπαιγμένο έργο, για να παρέμβει ο Μητσοτάκης, ός τα πανθ’ ορά, και να δώσει μια λύση, να ανακουφίσει τον κακόμοιρο πολίτη και να τον αποθεώσουν οι γνωστοί μηχανισμοί. Εκτός αν νομίζει ότι μπορεί να μακιγιαριστεί για ένα ακόμη βιντεάκι στο τικ-τοκ και εξηγησει τα ανεξηγητα των τιμολογίων.

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν για να διαχωριστούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της σύνδεσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας με τις τιμές της αγοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σημαντικό να εξεταστεί η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων. Μέτρων εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση. Και όχι ευχολόγια και διαπιστώσεις μετά το έγκλημα.  Αυτό όχι μόνο θα διασφαλίσει ένα δίκαιο και ανεξάρτητο σύστημα τιμολόγησης, αλλά θα προωθήσει επίσης τη σταθερότητα και τη διαφάνεια στον ενεργειακό τομέα.

Πρώτον, η θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου ειδικά σχεδιασμένου για την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές της αγοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη. Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές και κανονισμούς που καθορίζουν με σαφήνεια τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το κόστος παραγωγής, τα έξοδα μεταφοράς και τα τέλη διανομής. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτρέψει έναν πιο ακριβή και αμερόληπτο προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στις τιμές της αγοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεύτερον, η προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Η ενθάρρυνση της εισόδου νέων παραγόντων της αγοράς και η προώθηση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος θα συμβάλει στην αποτροπή οποιωνδήποτε μονοπωλιακών πρακτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειραγώγηση των τιμών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή πολιτικών που διευκολύνουν την είσοδο νέων προμηθευτών στην αγορά, διασφαλίζοντας δίκαιη πρόσβαση στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και προωθώντας την επιλογή των καταναλωτών μέσω διαφανών δομών τιμολόγησης.

Επιπλέον, η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές της αγοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, η αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω κινήτρων και επιδοτήσεων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και με την ανάπτυξη υποδομών για την υποστήριξη της ένταξής τους στο δίκτυο.

Επιπλέον, η ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Με την προώθηση πρακτικών και τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού, κινήτρων για ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και εφαρμογής οικοδομικών κωδίκων που δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση.

Συμπερασματικά, η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές της αγοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί μια συνολική προσέγγιση. Με τη θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου, την προώθηση του ανταγωνισμού, τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης

Η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση αειφόρων πρακτικών αποτελούν κρίσιμα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και να προσφέρουμε χαμηλότερο κόστος για τις ανάγκες μας. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει μια συνολική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τη θέση ενός κανονιστικού πλαισίου, την προώθηση του ανταγωνισμού και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

 
Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποχώρησαν από τη σύμβαση με τη χρηματιστηριακή τιμή 

Όπως ανέφερε ο Μηχανολόγος, Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης: «Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποχώρησαν από τη σύμβαση με τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας και ακολουθούν τη δική τους ενεργειακή πολιτική. Έχουμε κι εμείς αυτή τη δυνατότητα, να αποσυνδεθούν οι τιμές από τη χρηματιστηριακή σύνδεση του φυσικού αερίου με το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι παρόμοιο με το ενεργειακό μείγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Εμείς έχουμε περίπου ένα 40% από φυσικό αέριο, το οποίο δεν το παράγουμε εμείς, όπως και η Ισπανία, το εισάγουμε. Άλλο ένα 35, περίπου 40% είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά εδώ είναι η στρέβλωση του συστήματος των ΑΠΕ, διότι φτιάχνουμε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, αλλά δεν φτιάχνουμε αποθήκες. Τα υπόλοιπα, τα υδροηλεκτρικά και ο λιγνίτης είναι το άλλο 20%, το οποίο όμως αντίστοιχα έχουν και οι Ισπανοί. Το παράδειγμα είναι συγκρίσιμο. Άρα θα μπορούσε και η Ελλάδα να παράγει»

Η Ισπανία και η Πορτογαλία λοιπόν αποχώρησαν. Εμείς; Έχουμε την πολυτέλεια ακόμη να περιμένουμε; Έχουμε την πολυτέλεια να βαδίζουμε αμέριμνοι στην κλιματική μετάβαση χωρίς να συζητούμε ποιος και πώς, με ποιους όρους και πολιτικές, θα επωμιστεί το κόστος αυτής τη θηριώδους μετάβασης; Έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε παιχνίδια προπαγάνδας και να εγκλωβίζουμε την χώρα χαζολογώντας με επιδοματάκια για να υποχρεώνουμε τον κόσμο να μας ψηφίζει κ.Μητσοτάκη;

Ενα δημόσιο αγαθό όπως η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να μεταβληθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν. Το απέδειξε η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Στην χώρα μας δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Επιπλέον μια τέτοια επιλογή απαιτεί σχέδιο. Βίαια και ετσιθελικά καθιστά εμφανή την συνήθη  προχειρότητα που διακρίνει τον κ.Μητσοτάκη.

 Π. Τσακιρίδης

mywaypress.gr

Σχετικά Άρθρα