Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNICEF ξεκινούν την εκστρατεία: «Φωνές των Παιδιών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης»

#fonestonpaidion

Έλληνας Πρεσβευτής της εκστρατείας της UNICEF, Παύλος Τσίμας μαζί με σειρά σημαντικών προσωπικοτήτων διεθνούς εμβελείας, βοηθάει να ακουστούν οι φωνές των παιδιών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNICEF  μέσα από την εκστρατεία Φωνές των Παιδιών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης φέρνουν στο προσκήνιο την κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα οποία πλήττονται από φυσικές καταστροφές και συρράξεις, καθώς και δίνει την ευκαιρία σε κάποια από αυτά να πουν τις δικές τους ιστορίες.

Ο δημοσιογράφος και μέλος της UNICEF Ελλάδος, Παύλος Τσίμας, ως Πρεσβευτής της εκστρατείας στην Ελλάδα, υποστηρίζει την καμπάνια και συμμετέχει σε ένα νέο βίντεο παράλληλα με ένα παιδί-πρόσφυγα από τη Συρία.

«Υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τις οποίες ούτε δημιούργησαν ούτε και μπορούν να ελέγξουν», δήλωσε ο Πρεσβευτής της εκστρατείας, Παύλος Τσίμας. «Σήμερα, έχω την τιμή να δανείσω τη φωνή μου σε αυτά τα παιδιά. Όλα τα παιδιά, παντού, έχουν το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή τους για θέματα που τα αφορούν».

Ανέκαθεν τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα σε ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών, υποσιτισμού, εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Πολλά διακόπτουν την εκπαίδευση και βιώνουν σοβαρά ψυχικά τραύματα. Καταστάσεις που επιφέρουν μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο στη ίδια τους τη ζωή, όσο και στις κοινότητες στις οποίες ζουν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τη UNICEFβοηθούν εκατομμύρια παιδιά που πλήττονται από κρίσεις κάθε χρόνο. Εξασφαλίζουμε πως η επείγουσα βοήθεια που χρειάζονται φθάνει σε αυτά. Προσφέρουμε ελπίδα. Αλλά μπορούμε μόνο να το κάνουμε αυτό, αν οι φόβοι και οι ανησυχίες, οι γενναίοι αγώνες, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες όλων αυτών των κοριτσιών και αγοριών, ακούγονται. Ας τα βοηθήσουμε όλοι για να ακουστεί η φωνή τους!», δήλωσε η KristalinaGeorgieva, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί, ως Πρεσβευτής της εκστρατείας και υποστηρικτής της UNICEF,  ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας ενώ άλλοι Πρεσβευτές της UNICEFπου συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι οι μπασκετμπολίστες Pau Gasol (Ισπανία) και Bostjan Nachbar (Σλοβενία)​​, ο ποδοσφαιριστής Robert Lewandowski (Πολωνία), η ηθοποιός Evanna Lynch (Ιρλανδία), η ηθοποιός Imanol Arias (Ισπανία) και η  τηλεοπτική παρουσιάστρια και ηθοποιός Gaia Amaral (Ιταλία).

Ο Παύλος Τσίμας, όπως και οι άλλες προσωπικότητες, θα ταξιδέψουν σε χώρες όπου τα παιδιά αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω εκτάκτων αναγκών. Ο Έλληνας δημοσιογράφος θα ταξιδέψει στο Τσαντ, μια χώρα όπου τα παιδιά βιώνουν δύσκολες συνθήκες και όπου με τη βοήθεια της UNICEF και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιούνται σημαντικά προγράμματα για την ανακούφισή τους. Ο Παύλος Τσίμας θα συναντήσει αυτά τα παιδιά και θα τους δώσει την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους.

«Κάποιες από τις ιστορίες των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά οι περισσότερες δεν ακούγονται ποτέ», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEFAnthonyLake. «Η εκστρατεία “Φωνές των Παιδιών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης” επιτρέπει σε παιδιά που ζουν στο επίκεντρο φυσικών καταστροφών, συρράξεων και πολιτικής αναταραχής, να πουν τις δικές τους ιστορίες – όπως μόνο αυτά ξέρουν.»

 

• Περισσότερα για την εκστρατεία

Η εκστρατεία «Φωνές των Παιδιών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης» δίνει στα παιδιά που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, επισιτιστικές κρίσεις, συρράξεις και πολιτική αναταραχή την ευκαιρία να πουν τις ιστορίες τους σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο, τόσο μέσα από ερασιτεχνικά, όσο και από επαγγελματικά γυρισμένα βίντεο, με σχόλια και φωτογραφίες,.

Για να βοηθήσουν την εκστρατεία, ο ηθοποιός και Πρεσβευτής της UNICEFEwanMcGregor, ο Παύλος Τσίμας και οι άλλες προσωπικότητες εμφανίζονται σε μικρής διάρκειας βίντεο και μοιράζονται μαρτυρίες παιδιών, τα οποία έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις.

Ο δικτυακός τόπος της εκστρατείας επιτρέπει στους επισκέπτες να ενισχύσουν τις φωνές αυτών των παιδιών μέσω των δικών τους ψηφιακών κοινωνικών δικτύων. Η ιστοσελίδα, η οποία θα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Πολωνικά και Σλοβενικά, θα περιλαμβάνει βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες και καρτέλες με συνοπτικά στοιχεία. Οι πολίτες θα ενθαρρύνονται να κοινοποιήσουν αυτό το υλικό, προκειμένου να βοηθήσουν να ακουστεί η φωνή των παιδιών και να δείξουν ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η UNICEF και το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) συνεργάζονται στενά για πάνω από 20 χρόνια για να παραδώσουν άμεση βοήθεια στα παιδιά και τις γυναίκες που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ισχυρή συνεργασία έχει ωφελήσει εκατομμύρια παιδιά σε πάνω από 55 χώρες. Η βοήθεια έχει ως στόχο να προωθήσει την αλλαγή σε κρίσιμους τομείς, όπως η προστασία των παιδιών, η διατροφή, η υγεία, το νερό, η αποχέτευση και η υγιεινή, η οικονομική βοήθεια σε μετρητά, η μείωση των κινδύνων καταστροφών, η ετοιμότητα και η δημιουργία υποδομών. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η UNICEF, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταποκρίνεται ενεργά σε δεκάδες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλη την υφήλιο.

Ο δικτυακός τόπος της εκστρατείας: www.fonestonpaidion.gr

 

• Το ιστορικό της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – UNICEF από το 1992

UNICEF και ECHO έχουν εργαστεί μαζί ως συνέταιροι από την έναρξη του ECHO το 1992 (22 χρόνια) για να προσεγγίσουν τα παιδιά και τις γυναίκες που υποφέρουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αυτή η ισχυρή συνεργασία βοήθησε για την παροχή βοήθειας σε πάνω από 55 χώρες σε τομείς όπως η προστασία του παιδιού, η διατροφή, η υγεία, η παροχή νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, η μείωση του κινδύνου από καταστροφές, η αύξηση της ανθεκτικότητας, η άμεση οικονομική ενίσχυση και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Οποιαδήποτε στιγμή, η UNICEF με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταποκρίνεται ενεργά σε δεκάδες περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης σε όλο τον κόσμο που θέτουν τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο.

 

• Σύνοψη του Προγράμματος

Εν μέσω καταστροφών και κρίσεων, τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με μια αποφασιστικότητα που εμπνέει. Ωστόσο, τα βιώματα τόσων πολλών από αυτά τα παιδιά δεν γίνονται γνωστά ούτε και τα κατανοεί ο κόσμος. Πώς επιβιώνει ένα παιδί κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης; Τι συμβαίνει στον απόηχο των φυσικών καταστροφών; Και το πιο σημαντικό, ποιος βρίσκεται δίπλα σε αυτά τα παιδιά και πως μπορεί κάποιος από μας να βοηθήσει αυτά τα παιδιά;

Έτσι δημιουργήθηκε μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία τόσο με παραδοσιακά μέσα όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο επίκεντρο της οποίας είναι οι ιστορίες των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία έχει η παραγωγή μιας σειράς βίντεο που χρησιμοποιεί την αμεσότητα της αφήγησης πρώτου προσώπου για να ενισχύσει τη φωνή των παιδιών και να αναδείξει τα βιώματα των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προβάλλοντας ταυτόχρονα το έργο που η UNICEF και η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν από κοινού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Για να ενημερωθεί το κοινό πως η βοήθεια προς τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι η δουλειά του καθενός μας και ότι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε για να βελτιωθεί η κατάσταση των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.

Έξι ευρωπαϊκές Εθνικές Επιτροπές της UNICEF (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία​​) θα πραγματοποιήσουν ταξίδια προς επιλεγμένες χώρες, με δικούς τους πρεσβευτές που θα φέρουν το μήνυμα των παιδιών σε αυτές τις χώρες στο ευρύ κοινό, δανείζοντας τη φωνή τους για να συμβάλουν στην προώθηση των προσωπικών βιωμάτων και ιστοριών αυτών των παιδιών.

Σήμερα, πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν (ή δίνουν προσοχή) σε αυτές τις ιστορίες. Ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει τις ιστορίες αυτών των παιδιών στο ευρύτερο δυνατό κοινό:

– Στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Στους ευρωβουλευτές.

– Στα Μέσα Ενημέρωσης και άτομα με επιρροή.

 

• Κεντρικοί στόχοι της πρωτοβουλίας

– Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη συμβολή της συνεργασίας UNICEF και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των παιδιών σε έκτακτες ανάγκες, αναδεικνύοντας πώς η UNICEF, χάρη στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι παρούσα και πραγματοποιεί έργο, εργαζόμενη σε κάθε επίπεδο ετοιμότητας και ανταπόκρισης και βοηθά τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μελλοντικές κρίσεις – παρεμβάσεις που είναι δυνατές χάρη στην υποστήριξη του ECHO.

– Να δοθεί φωνή και να αναδειχθούν τα βιώματα των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να εμπνεύσει και να γίνει κατανοητό ότι «με λίγα γίνονται πολλά».

– Να ενισχυθεί η δημόσια στήριξη στην Ευρώπη δίνοντας ένα πρόσωπο στη διεθνή βοήθεια.

– Να καταπολεμηθεί η κόπωση από την έκθεση σε τόσο πολλές αρνητικές ειδήσεις για τις πολλές παρατεταμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

– Να δείξει ότι μπορεί να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να προκαλέσει την επιθυμία να γίνει κάποιος μέρος της λύσης.

 

INFO 1

Σχετικά με τη UNICEF

Η UNICEF προάγει τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού σε κάθε της δράση. Εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές για να κάνουμε πράξη αυτή τη δέσμευση, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο να βοηθήσουμε τα πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα παιδιά, εργαζόμενοι προς όφελος όλων των παιδιών οπουδήποτε και να βρίσκονται.  Ακολουθήστε μας στο Facebook και το Twitter

 

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) χρηματοδοτεί προγράμματα ανακούφισης για τα θύματα φυσικών καταστροφών και συρράξεων σε όλο τον κόσμο. Η βοήθεια του ECHO βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας. Το ECHO συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας της UNICEF. Το 2013 μόνο, διέθεσε σχεδόν €100 εκατομμύρια για προγράμματα της UNICEFώστε να βοηθήσει τα παιδιά. Ακολουθήστε μας στο Facebook και το Twitter

 

INFO 2 ECHO-UNICEF facts

Σχετικά Άρθρα