Θ. Φέσσας: Τάχιστη επαναφορά στην κανονική ροή χρηματοδότησης

Σύσκεψη υπό τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων

 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος σύσκεψη υπό τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) κ. Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων και της ΚΕΕΕ με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, προέβη στην  ακόλουθη δήλωση στα Η.Μ.Ε:

«Είναι καθησυχαστικές οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι και ο ELA θα αυξηθεί και το ύψος των επιτρεπομένων εισαγωγών θα συνεχίσει να  αυξάνεται.  Γνωρίζετε ότι η Ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για εισαγωγές και το ύψος αυτό, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έχει πέσει πολύ χαμηλότερα. Όσο ταχύτερα  επανέλθουμε σε κανονική ροή χρηματοδότησης, τόσο η Ελληνική οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι να μην ανησυχούν για τις δουλειές τους».

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε:

«Σήμερα έγινε μια πολύ χρήσιμη σύσκεψη, όπου παρείχαμε στοιχεία για το τι ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα, ποιός είναι ο αριθμός των εγκρίσεων σε σχέση με τον αριθμό των αιτημάτων.

Κυρίως όμως αποφασίσαμε να βάλουμε ένα χάρτη μπροστά μας για το πώς θα προχωρήσουμε από δω και στο εξής.

Είδαμε ποιά είναι τα θέματα που οι φορείς έθεσαν και εμείς θα δούμε τώρα τις τράπεζες το πώς τα θέματα θα λυθούνε σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά. Τις επόμενες δέκα μέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Σήμερα είμαστε ήδη από πλευράς εγκρίσεων, πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές, που η ελληνική οικονομία έκανε προ της επιβολής των capital controls. Άρα σε συνολικό επίπεδο δεν απέχουμε πολύ από το πώς λειτουργούσε η οικονομία πριν από τα capital controls.»

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε:

  • «Στις τράπεζες πλέον αποκεντρώνουμε το 70% των αποφάσεων. Tο όριο των 50.000 έχει γίνει 100.000 ευρώ την ημέρα ανά πελάτη στις τράπεζες και αυτό καλύπτει περίπου το 70% των αιτημάτων».
  • «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, προσπαθούμε κι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

Σχετικά Άρθρα