«ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ»: H εκπαιδευτική πρωτοβουλία του ΣΕΒ και του Alba για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας

 ΣΕΒ και το Alba Graduate Business School, The American College of Greece ενώνουν τις δυνάμεις τους για την  ενίσχυση
της γνώσης

 
Παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η κοινή εκπαιδευτική πρωτοβουλία του ΣΕΒ και του Alba, με τίτλο: «ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ», που περιλαμβάνει σειρά δράσεων τριετούς διάρκειας, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες και από όλο το φάσμα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου, τοποθετήθηκαν ο Αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Alba κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, ο Δ/ντής του Κέντρου Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία, Καθηγητής κ. Xαράλαμπος Μαινεμελής, ενώ παρέμβαση έκανε και ο επιχειρηματίας κ. Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής και Πρόεδρος της Upstream, Πρόεδρος ΣΕΝ/JA Greece.

Όπως τονίστηκε, η κοινή αυτή πρωτοβουλία συνδυάζει την ακαδημαϊκή αριστεία του Alba με τον ρόλο και τη στρατηγική του ΣΕΒ για την ανάπτυξη και παραγωγική μεγέθυνση των επιχειρήσεων, μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης και της κατάρτισης, καθώς και της δημιουργίας και διάχυσης νέας γνώσης πάνω στη σύγχρονη οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων, σε μια εποχή που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

Το περιεχόμενο της συνεργασίας αφορά τέσσερις βασικούς πυλώνες δράσης για την ανάπτυξη στελεχών επιχειρήσεων και των ηγετικών χαρακτηριστικών τους. Ειδικότερα, περιλαμβάνει την παρουσία εμπειρογνωμόνων και στελεχών στα ακαδημαϊκά προγράμματα του Alba, πρόγραμμα υποτροφιών για στελέχη επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ, εξειδικευμένα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές ημερίδες, καθώς και την ίδρυση ενός πρωτοπόρου Κέντρου Αριστείας στη Δημιουργική Ηγεσία (SEV Center of Excellence in Creative Leadership).

Η συνεργασία ΣΕΒ-Alba παρέχει τη δυνατότητα μεταλαμπάδευσης επιχειρηματικής γνώσης από έμπειρα στελέχη προς τους φοιτητές, υποστηρίζει την επαγγελματική εξέλιξη, κυρίως νεότερων στελεχών, καλύπτει σύγχρονη θεματολογία με γνώμονα τις σύγχρονες επιχειρηματικές προκλήσεις και συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με την οργανωσιακή εμπειρία. Παράλληλα, το Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ θα προωθεί την παραγωγή και τη διάδοση πρωτοποριακής γνώσης σχετικά με τις δημιουργικές μορφές ηγεσίας στο πρώτο μισό του 21ου αιώνα.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, στην παρέμβασή του τόνισε: «Η ενίσχυση και διάχυση της νέας γνώσης στον τομέα της διοίκησης και του σύγχρονου μάνατζμεντ, αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την ανάπτυξη, επιβίωση και μεγέθυνση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

»Οι ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζονται τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων για να σταθούν με επιτυχία στο σημερινό –και πολύ περισσότερο στο αυριανό– μέτωπο του παγκόσμιου ανταγωνισμού απαιτούν τις κατάλληλες προσαρμογές. Η συνεργασία του ΣΕΒ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Alba αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό:

»Να εξοπλίσουμε κατάλληλα τα στελέχη μας και κατ’ επέκταση τους αυριανούς ηγέτες με τα αναγκαία εργαλεία και πρακτικές. Κυρίως με τον κατάλληλο τρόπο σκέψης, που απαντά στις προκλήσεις και απαιτήσεις αλλαγής του παραγωγικού μας υποδείγματος, με άξονες την εξωστρέφεια και την καινοτομία, όπως και του αναπόδραστου ψηφιακού μετασχηματισμού, που αλλάζει ριζικά τους τρόπους με τους οποίους εργαζόμαστε και παράγουμε.

»Στον ΣΕΒ, με την αρωγή του Alba, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στο να αλλάξουμε εποχή. Να προετοιμάσουμε τις επιχειρήσεις μας και να συνδιαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον με σύγχρονους όρους. Για εμάς η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο συνιστά τη μόνη ασφαλή και αξιόπιστη επένδυση για τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες που θέλουν να έχουν μέλλον».

Από τη μεριά του, ο Πρύτανης του Alba, κ. Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, υπογράμμισε: «Στην εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπου οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις ανατρέπουν καθημερινά και αναπάντεχα επιχειρηματικούς κλάδους, επιχειρηματικά μοντέλα, τον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε, βρισκόμαστε μπροστά σε νέα πολύπλοκα οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα που συνήθως δεν τα έχουμε ξανασυναντήσει. Χρειαζόμαστε λοιπόν να μαθαίνουμε συνεχώς και να προσαρμοζόμαστε άμεσα σε νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνθήκες. Ο ΣΕΒ και το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια “συμμαχία γνώσης”, δημιουργώντας ένα νέο “οικοσύστημα γνώσης”, για να βοηθήσουμε τα στελέχη και την επιχειρηματική κοινότητα να μαθαίνουν συνεχώς και να διαχειρίζονται με επιτυχία τις νέες επιχειρηματικές προκλήσεις.

»Η συνεργασία του Alba και του ΣΕΒ λοιπόν, σύμφωνη με την κοινή τους αποστολή για την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της επιχειρηματικής κοινότητας ως βασικού πυλώνα για τη βελτίωση της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μαινεμελής επισήμανε πως «η τεχνολογική καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία και η παγκοσμιοποίηση μεταβάλλουν ταχύτατα τη φύση και το περιεχόμενο της εργασίας διεθνώς. Στο άμεσο μέλλον, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας στο εργασιακό περιβάλλον θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της αποστολής του οργανωσιακού ηγέτη. Σκοπός του Κέντρου Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία είναι να προωθήσει την παραγωγή και τη διάδοση πρωτοποριακής γνώσης σχετικά με τις δημιουργικές μορφές ηγεσίας στους σύγχρονους οργανισμούς. Μέσα από τον συνδυασμό υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκής έρευνας και ελκυστικής επικοινωνίας, το Κέντρο θα διαδώσει τις αξίες, τις δεξιότητες και τις πρακτικές της δημιουργικής ηγεσίας στην Ελλάδα».

Εξάλλου, στην παρέμβασή του ο κ. Μάρκος Βερέμης ανέφερε πως «η σημασία της δημιουργικότητας στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, η ευελιξία που αυτή προωθεί και η ανάγκη λειτουργίας μέσα σε νέου τύπου δομές, καθώς ο κόσμος της εργασίας αλλάζει ραγδαία, περνάει μέσα από την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των φορέων γνώσης και επιχειρηματικότητας. Έτσι, η ανάπτυξη και διάδοση νέων διοικητικών δεξιοτήτων και πρακτικών καθίσταται προϋπόθεση επιχειρηματικής εξωστρέφειας και καινοτομίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής σε διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα για ανθρώπους και επιχειρήσεις».

 
Περισσότερα στοιχεία για την πρωτοβουλία ΣΕΒ-Alba

«ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ»: O ΣΕΒ και το Alba Graduate Business School, The American College of Greece ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της γνώσης

 
Η κοινή εκπαιδευτική πρωτοβουλία ΣΕΒ και Alba «ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ» περιλαμβάνει μία δέσμη δράσεων τριετούς διάρκειας, με στόχο την ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες και από όλο το φάσμα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι δράσεις απευθύνονται σε στελέχη εταιρειών-μελών του ΣΕΒ και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: α) συμμετοχή στα ακαδημαϊκά προγράμματα του Alba ανώτερων στελεχών του ΣΕΒ και επιχειρήσεων-μελών του, ως ομιλητές, με στόχο τη μεταφορά πρακτικής γνώσης και επιχειρηματικών εμπειριών στους σπουδαστές, β) προγράμματα υποτροφιών για φοίτηση σε μεταπτυχιακά του Alba, γ) εξειδικευμένα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για ανάπτυξη στελεχών, διάρκειας έως 300 ωρών τον χρόνο, δ) Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ για τη Δημιουργική Ηγεσία (SEV Center of Excellence in Creative Leadership).

Ο ΣΕΒ καλύπτει το κόστος συμμετοχής στις παραπάνω δράσεις είτε εξ ολοκλήρου είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Συνολικά, θα ωφελούνται περισσότερα από 500 στελέχη επιχειρήσεων ετησίως.

 
Τι προσφέρει το «ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ»

  • Συμμετοχή ανώτερων στελεχών ΣΕΒ και επιχειρήσεων-μελών του στα ακαδημαϊκά προγράμματα του Alba

Ανώτερα στελέχη του ΣΕΒ, και των εταιρειών-μελών του, θα συμμετέχουν ως ομιλητές σε μαθήματα και σεμινάρια, εμπλουτίζοντας το εκπαιδευτικό έργο του Alba με πρακτικές γνώσεις και εμπειρία.

 

  • Υποτροφίες για συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Alba

Ο ΣΕΒ παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες-μέλη του να υποστηρίξουν την επαγγελματική εξέλιξη, κυρίως νεότερων στελεχών, μέσω της φοίτησής τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Alba (Master’s και MBA), καλύπτοντας το 50% των συνολικών διδάκτρων. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών του ΣΕΒ παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης στα στελέχη των εταιρειών-μελών του και σηματοδοτεί την προτεραιότητα που αποδίδει ο ΣΕΒ στην ανάπτυξη και παραγωγική μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

 

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ανάπτυξη Στελεχών

Οι δράσεις για την Ανάπτυξη Στελεχών περιλαμβάνουν εξειδικευμένα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και θεματικές ημερίδες, συνέδρια, κ.λπ. Τα προγράμματα, διάρκειας έως 300 ωρών ετησίως, απευθύνονται σε στελέχη εταιρειών-μελών του ΣΕΒ, όλων των βαθμίδων, με έμφαση σε μεσαία στελέχη που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να εξελιχθούν. Η θεματολογία επιλέγεται σε ετήσια βάση, με γνώμονα τις σύγχρονες επιχειρηματικές προκλήσεις και συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με την οργανωσιακή εμπειρία. Το κόστος συμμετοχής καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΣΕΒ, ενώ οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ένα συμβολικό ποσό, το οποίο ενισχύει κοινωφελείς σκοπούς.

 

  • Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία

Ο σκοπός του Κέντρου Αριστείας του ΣΕΒ είναι να προωθήσει την παραγωγή και τη διάδοση πρωτοποριακής γνώσης σχετικά με τις δημιουργικές μορφές ηγεσίας στο πρώτο μισό του 21ου αιώνα. Το Κέντρο φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την επιχειρηματική κοινότητα, αναπτύσσοντας ηγετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες που είναι απαραίτητες για σύγχρονες, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η ανάπτυξη και η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια απαιτούν τον μετασχηματισμό πολλών υφιστάμενων δομών και νοοτροπιών, με προσανατολισμό προς πιο δημιουργικούς τρόπους παραγωγής, εργασίας και συνεργασίας. Η δημιουργική ηγεσία θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι δράσεις του Κέντρου απευθύνονται κυρίως σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη, και περιλαμβάνουν: ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα σε θέματα δημιουργικότητας και ηγεσίας στην Ελλάδα και διεθνώς, κύκλο ομιλιών για νέες επιχειρηματικές προκλήσεις, και ένα ετήσιο συνέδριο για τις πλέον σύγχρονες τάσεις και πρακτικές στη δημιουργική ηγεσία.

Οι εκδηλώσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν: το Lead Creatively: Discussion Series, ένα ετήσιο κύκλο ομιλιών με διακεκριμένους μελετητές, ο οποίος αποσκοπεί στη διάδοση πρωτοποριακής γνώσης σχετικά με τη δημιουργική ηγεσία σε ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και το Ετήσιο Συμπόσιο, όπου θα συζητηθούν νέες και πρωτοποριακές ιδέες και πρακτικές αναφορικά με τη δημιουργική ηγεσία. Το θέμα του Ετήσιου Συμποσίου συνδέεται με κάθε κύκλο εφαρμοσμένης έρευνας. Για το 2019, το θέμα είναι «Η Δημιουργική Ηγεσία και η τέχνη της επιμέλειας».

 
Alba Graduate Business School, The American College of Greece and SEV (the Hellenic Federation of Enterprises) join forces in order to empower SEV business community with cutting-edge knowledge and contemporary skills and competencies

This joint learning initiative includes a portfolio of actions for the next three years, aimed at empowering human capital across seniority levels, functions and industries. The actions are designed exclusively for SEV’s corporate members and address the following areas:

  1. a) Hosting at Alba, SEV’s senior leaders as guest-speakers in various academic courses in order to create a context through which the business community will share experiences and transfer corporate knowledge to students; b) SEV will sponsor scholarships for Alba Academic Programs; c) SEV will sponsor executive training seminars and programs, designed and delivered by Alba, exclusively for SEV corporate members; d) SEV will inaugurate and sponsor the Center of Excellence in Creative Leadership, operated by Alba and aiming to disseminate creative leadership competencies to the Greek business community.

More than 500 executives are expected to participate annually.

 
Co-creating value for the business community

Knowledge-sharing

Guest speakers from the SEV community will join Alba academic courses. Senior executives will have the opportunity to share their stories and experience with Alba students with a view to enriching the student experience by imparting knowledge and practical wisdom.

 
Graduate Business Scholarships

SEV will sponsor 50% of tuition fees and offer its corporate members the opportunity to support the professional development of their junior executives, through their enrolment at Alba graduate programs.

 
Executive Development Programs

Executive Development offerings include executive seminars, sessions as well as learning conferences and other events that are sponsored by SEV and delivered for SEV members. The programs address the needs of executives across seniority levels, functions and industries, with a focus on middle-level executives wishing to develop themselves. The learning curricula unfold on an annual basis and are selected in order to empower participants, improve their ability to deal with current business challenges and to pair academic knowledge with organizational experience. Participation costs are covered by SEV, while participating companies cover a small registration fee that will be donated to various charities.

 
Fostering Creative Leadership

The establishment and operation of the SEV’s Center of Excellence in Creative Leadership aspires to expand SEV and Alba’s contribution to the business community by inspiring and empowering visionary leaders, with the competencies to effectively lead innovative and extrovert organizations. The Center’s initiatives are addressed to senior executives and leaders and include academic and applied research in creativity and leadership, sessions on new business challenges and an annual conference on current practices and trends in creative leadership, in national and global contexts.

 
Το Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2018, με ιδρυτική δωρεά του ΣΕΒ.

 sev a 2

 
Αποστολή

Μέσω της ακαδημαϊκής έρευνας με κριτήρια διεθνούς ακαδημαϊκής αριστείας –και της διάδοσης της γνώσης–, το Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία φιλοδοξεί να αποτελέσει φορέα αριστείας και διάχυσης των αξιών και των πρακτικών που διέπουν τη δημιουργική ηγεσία.

Αποστολή του Κέντρου είναι η παραγωγή και η διάδοση πρωτοποριακής γνώσης σχετικά με τις δημιουργικές μορφές ηγεσίας, κατά τη διάρκεια της τρίτης και της τέταρτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

 
Η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας

Στη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στο Alba, με επίκεντρο την αλληλεπίδραση της δημιουργικότητας με την ηγεσία, συντέλεσαν οι εξής παράγοντες:

H ανάπτυξη και η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων τις επόμενες δύο δεκαετίες, απαιτούν έναν επιδέξιο μετασχηματισμό του τρόπου σκέψης, των πρακτικών και των δομών καθώς και τη στροφή σε πιο δημιουργικούς τρόπους μάθησης, εργασίας και συνεργασίας. Οι δημιουργικές μορφές ηγεσίας μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η παγκοσμιοποίηση, σε συνδυασμό με την ψηφιακή οικονομία και την τεχνητή νοημοσύνη, επιδρούν αρνητικά σε πολλές από τις παραδοσιακές και λιγότερο δημιουργικές μορφές διοίκησης και εργασίας. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, η σύνδεση της δημιουργικότητας με την ηγεσία πρόκειται να καθορίσει τον πυρήνα της εργασίας και της επαγγελματικής ταυτότητας φοιτητών, αποφοίτων και εργαζομένων.

Από την ίδρυσή του, το 1992, με την κοινή πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της ΕΕΔΕ, αποστολή του Alba είναι «η εξάπλωση των ορίων της γνώσης και η προσφορά εφαρμόσιμης γνώσης στις επιχειρήσεις, καθώς και η εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών με όραμα για το αύριο, που θα δράσουν ως φορείς αλλαγής και θα συντελέσουν στη διαμόρφωση των επιχειρήσεων του μέλλοντος. Η δημιουργία και η διάχυση της γνώσης αποτελούν τους δύο κύριους σκοπούς μας».

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Alba έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει τη διαχρονικά εμπνευσμένη αποστολή του, εστιάζοντας ένα σημαντικό μέρος της ακαδημαϊκής μας έρευνας στην αλληλεπίδραση της δημιουργικότητας με την ηγεσία και του διαμορφωτικού ρόλου αυτής της αλληλεπίδρασης στον κόσμο και στην εργασία του μέλλοντος.

 
Εστίες Αριστείας

Από το 2009 και εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης δεκαετίας για την εκπαίδευση, την  οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα, το Alba προσαρμόστηκε δυναμικά και με τόλμη στις νέες προκλήσεις, με τη δημιουργία πεδίων έρευνας και διδασκαλίας στους χώρους της δημιουργικότητας και της ηγεσίας.

Η προσπάθεια αυτή επέφερε ένα σύνολο από ερευνητικές δράσεις, ακαδημαϊκά μαθήματα και προγράμματα ανάπτυξης στελεχών που σήμερα χαρακτηρίζουν την ταυτότητα και τη λειτουργία του Σχολείου. Η δουλειά μας σε αυτό τον τομέα έχει εισπράξει διεθνή αναγνώριση από τους πιο έγκριτους φορείς, στους εξής τομείς:

Έρευνα: Η έρευνά μας στα πεδία της δημιουργικότητας και της ηγεσίας διακρίθηκε με δύο από τα πιο σημαντικά βραβεία διεθνούς έρευνας στον χώρο  του μάνατζμεντ:

  • Το 2016, το άρθρο «Creative Leadership: A Multi-Context Conceptualization», το οποίο συν-έγραψε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μαινεμελής, επελέγη μέσα στα κορυφαία άρθρα για την απονομή του Βραβείου για το Καλύτερο Άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Academy of Management Annals, το οποίο κατατάσσεται στην πρώτη θέση των περιοδικών της κατηγορίας Μάνατζμεντ του ISI/Thomson.
  • Το 2011, το άρθρο «Stealing Fire: Creative Deviance in the Evolution of New Ideas» του Καθηγητή Χαράλαμπου Μαινεμελή, έλαβε το βραβείο για το Kαλύτερο Άρθρο του έτους 2019, από το επιστημονικό περιοδικό The Academy of Management Review, το οποίο κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία Business του ISI/Thomson.

Διδασκαλία: Το 2015, το Alba διακρίθηκε με το βραβείο καινοτομίας Προγραμμάτων ΜΒΑ από τον διεθνή Οργανισμό πιστοποίησης προγραμμάτων ΜΒΑ, Association of MBAs (AMBA). Η ανακοίνωση του AΜBA ανέφερε πως «το βραβείο αποτέλεσε αναγνώριση για τη μοναδικότητα και για το αποτύπωμα της καινοτόμου προσέγγισης του Alba MBA στη Δημιουργική Έκφραση στο Μάνατζμεντ». Το βραβείο αυτό αναγνώρισε δύο στοιχεία του προγράμματος ΜΒΑ: το μάθημα «Δημιουργικότητα και Καινοτομία» με τον Καθηγητή Χαράλαμπο Μαινεμελή και το μάθημα «Management Acts: A Theatrical Integration» με την Καθηγήτρια Όλγα Επιτροπάκη, σε συνεργασία με τις Καθηγήτριες Νικολοπούλου και Sanchez Coldberg από τη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree ­– Τhe American College of Greece.

 
ΚΥΡΙΑ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Το Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ υποστηρίζει τη διεξαγωγή διεθνώς αναγνωρισμένης ακαδημαϊκής έρευνας, στους τομείς της δημιουργικότητας και της ηγεσίας.

Παράλληλα, υποστηρίζεται η υλοποίηση ποιοτικής εφαρμοσμένης έρευνας σχετικά με τις εκφάνσεις της δημιουργικής ηγεσίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Το τριετές πρόγραμμα εφαρμοσμένης έρευνας 2018-2021 του Κέντρου θα εστιάσει στο θέμα του Συγκερασμού Καινοτομίας και Παράδοσης και στη διερεύνηση του διττού ρόλου της δημιουργικής ηγεσίας στην αναζωογόνηση της παράδοσης και στη χρήση της παράδοσης ως πηγής καινοτομίας.

 
Σειρά συζητήσεων: «Ηγούμαστε Δημιουργικά»

To Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ διοργανώνει ένα ετήσιο κύκλο ομιλιών με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς κι ερευνητές, με στόχο τη διάχυση πρωτοποριακής και εφαρμόσιμης γνώσης σχετικά με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, στους ακαδημαϊκούς κύκλους του Αlba και στην ευρύτερη κοινότητα.

 
Ετήσιο Συμπόσιο

Σκοπός του Ετήσιου Συμποσίου του Κέντρου είναι να διαδώσει τη νέα γνώση, τις νέες τάσεις και τις νέες πρακτικές που σχετίζονται με τη δημιουργική ηγεσία. Το θέμα του Ετήσιου Συμποσίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με το θέμα του ετήσιου κύκλου εφαρμοσμένης έρευνας που διεξάγει το Κέντρο στο πλαίσιο του ευρύτερου θέματος της τριετίας 2018-2021, το οποίο εστιάζει στον Συγκερασμό Καινοτομίας και Παράδοσης στην Ελλάδα. Ο τίτλος του πρώτου Ετήσιου Συμποσίου τον Ιούνιο του 2019, είναι «Δημιουργική Ηγεσία και η τέχνη της επιμέλειας».

 
The SEV Center of Excellence in Creative Leadership (SEV CECL) was established in July 2018 at Alba Graduate Business School, The American College of Greece thanks to the founding donation of SEV (The Hellenic Federation of Enterprises).

 
Mission

Through its world-class research and stimulating dissemination, the SEV CECL aspires to be a force of excellence that will spread the values and practices of creative leadership in Greek society and the rest of the world.

Its mission is to advance the generation and dissemination of cutting-edge knowledge about creative forms of leading in the third and fourth decades of the 21st century.

Why a Center of Excellence

Establishing a Center of Excellence about the interplay between creativity and leadership stemmed from three main factors:

The growth and prosperity of business organizations and the wider society in Greece over the next two decades require the masterful transformation of mindsets, practices, and structures towards more creative and flexible ways of thinking, learning, working, and collaborating. Creative leadership can play an immensely positive role in this direction.

Globalization, the network economy, and artificial intelligence continue to adversely affect low-creativity forms of executive jobs. In the next two decades, the intersection of creativity and leadership is likely to define the core work and the core professional characteristics that will be required from students and alumni.

Since 1992, when it was founded through the joint initiative of SEV and the Hellenic Management Association, Alba’s mission has been “to educate visionary leaders of tomorrow who will act as agents of change and help shape the future business world by pushing forward the frontiers of knowledge related to the management of business organizations, while making that knowledge relevant to practitioners. Generating and disseminating knowledge represent our twin objectives.”
A quarter of a century later, we can best serve our ever-inspirational mission by focusing a substantial part of our research, teaching, and executive development on the interplay between creativity and leadership and its transformative impact on the world and work of the future.

 
Sources of Excellence

Since 2009, during an extremely adverse decade for Greece’s education, economy, and society, Alba adapted boldly and proactively by creating springboards of research and teaching excellence in the areas of creativity and leadership.

This effort has resulted in a rich stream of research activities, academic courses, and executive development programs that today permeate the identity and operations of the School. Our work in this area has received international recognition of the highest caliber, including:

Research: our research in the areas of creativity and leadership has received two of the most prestigious honors in the international field of management research:

  • In 2016, the article “Creative Leadership: A Multi-Context Conceptualization”, co-authored by Professor Charalampos Mainemelis, was the finalist for the 2015 Best Article Award of The Academy of Management Annals, which is ranked as #1 journal in the world in the category “Management” by ISI/Thomson.
  • In 2011, the article “Stealing Fire: Creative Deviance in the Evolution of New Ideas”, authored by Professor Charalampos Mainemelis, was awarded the 2010 Best Article Award of The Academy of Management Review, which is ranked as #1 journal in the world in the category “Business” by ISI/Thomson.

Teaching: in 2015 Alba was awarded the MBA Innovation Award by the Association of MBAs (AMBA), the global accrediting body of MBA degrees. AMBA’s announcement stated that “The award was in recognition of the uniqueness and impact of the innovative approach of Creative Expression in Business in The Alba MBA.”

BASIC RESEARCH

The SEV Center of Excellence supports the efforts of resident Alba faculty and visiting fellows in performing world-class basic research in the areas of creativity and leadership. Our basic research output comprises books, journal articles, and conference presentations.

 
APPLIED RESEARCH

The SEV Center of Excellence supports the efforts of resident Alba faculty and visiting fellows in conducting high-quality applied research about the manifestations of creative leadership in organizations operating in Greece. For the period 2018-2021, the Center will focus its applied research activities on the theme “Blending Innovation and Tradition in Greece”. The purpose of this three-year program of applied research is to explore the dual role of creative leadership in the reverent rejuvenation of tradition and the ingenuous use of a tradition as a non-imitable source of innovation.

 
Lead Creatively: Discussion Series

The SEV Center of Excellence holds an annual series of stimulating discussions with distinguished researchers and scholars in order to disseminate to senior executives, the Alba Academic Community and the larger society, cutting-edge and management-relevant knowledge about creativity and leadership.

 
Annual Symposium

The purpose of the Center’s annual symposium is to spread novel and practice-relevant insights, trends, and practices about creative leadership. The theme of each annual symposium is directly linked to the theme of each annual cycle of applied research that the Center conducts under the three-year exploration of the overarching theme “Blending Innovation and Tradition in Greece”. The title of the 1st Annual Symposium in June 2019 will be “Creative Leadership and the Art of Curation.”

 
Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία
SEV Center of Excellence in Creative Leadership

Σειρά συζητήσεων: «Ηγούμαστε Δημιουργικά» / The Lead Creatively: Discussion Series

Το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ διοργανώνει μία ετήσια σειρά συζητήσεων με καλεσμένους διακεκριμένους μελετητές και ακαδημαϊκούς, με σκοπό τη διάχυση σε φοιτητές, στελέχη και την κοινωνία ευρύτερα, πρωτοποριακής και εφαρμόσιμης γνώσης αναφορικά με τη δημιουργική ηγεσία.

The SEV Center of Excellence holds an annual series of stimulating discussions with distinguished researchers and scholars in order to disseminate to students, executives, and the larger society cutting-edge and management-relevant knowledge about creativity and leadership.

Οικοδεσπότης της Σειράς συζητήσεων: «Ηγούμαστε Δημιουργικά» είναι ο Διευθυντής του Κέντρου, Καθηγητής Μπ. Μαινεμελής.

The Lead Creatively: Discussion Series are hosted by the Center’s Director, Professor B. Mainemelis.

 

  • March 22, 2019 | «Δημιουργικότητα και Αισθητική: Η Περίπτωση των Σεφ με Αστέρια Michelin» / “Creativity and Aesthetics: The Case of Michelin-starred Chefs”

Marc Stierand, Associate Professor of Service Management & Director of the Institute of Business Creativity at Ecole Hôtelière de Lausanne, HESSO/University of Applied Sciences Western Switzerland.

 

  • April 12, 2019 |«Εξωστρέφεια και Δημιουργικότητα: Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Μουσεία» / “Outreach and Creativity: Libraries, Archives, and Museums”
    Maria Georgopoulou, Director, The Gennadius Library, American School of Classical Studies at Athens.
  • May, 2019 |«Μπορεί ο φρόνιμος να είναι και δημιουργικός;» / “Prudence and Creativity: An Odd Pair?”
    Haridimos Tsoukas, The Columbia Ship Management Professor of Strategic Management, Department of Business and Public Administration, University of Cyprus & Distinguished Research Environment Professor of Organization Behavior, Warwick Business School, University of Warwick, UK – to be confirmed

 
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ / ANNUAL SYMPOSIUM

September 2019 |Η Δημιουργική Ηγεσία και η τέχνη της επιμέλειας / Creative Leadership and the Art of Curation

Info photo: Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ – ALBA για την Κοινή Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία «ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ»
sev- PANEL -m

Σχετικά Άρθρα