
Στη δίνη του Brexit -Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
Η Βρετανία θα παραμείνει “ισχυρός και αφοσιωμένος” εταίρος, “αμετάβλητη” η θέση της στη Συμμαχία, δηλώνει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ
Θα ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις κρατών-μελών της ΕΕ, εκτιμά η πρόεδρος της AfD Φρ. Πέτρι
Η ΕΚΤ έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στην ευρωζώνη – Στην Ελβετία ο Γιάννης Στουρνάρας
Δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην ΕΕ, ζητά ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς, απαιτώντας την παραίτηση των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς
«Σοβαρή η απόφαση των Βρετανών πολιτών, αλλά την σεβόμαστε. Τώρα πρέπει να εξέλθουν της Ένωσης» δηλώνει ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι
Το Brexit είναι “μάθημα δημοκρατίας” σύμφωνα με Μαριν Λεπέν, “ιστορικό σοκ” για τον Αλέν Ζιπέ
Handelblatt: Το Brexit: είναι η ευρωπαϊκή συντέλεια, BIld: Mαύρη μέρα για την Ευρώπη
Bloomberg: Κερδισμένοι και χαμένοι από το Brexit
Η επικράτηση της τάσης υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα για το Brexit φέρνει τα πάνω κάτω σε επιχειρήσεις, αγορές, αλλά και στην πολιτική σκηνή. Και ενώ ο πρώτος αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός, αν δει κανείς την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές, το πρακτορείο Bloomberg επιχειρεί να εντοπίσει αυτούς που – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – φαίνεται να κερδίζουν ή να χάνουν από τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι κερδισμένοι
Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκοβ: Υπήρξαν οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ο υπουργός Δικαιοσύνης αναδεικνύονται πλέον σε ήρωες για τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που είναι βαθιά ευρωσκεπτικιστές, ενώ ενισχύεται η θέση τους τώρα που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον λέει ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία.
Μαρίν Λεπέν και Βλαντιμίρ Πούτιν: Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου δεν έκρυψε ποτέ ότι ήταν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά ούτε και τις ελπίδες της για μια μελλοντική κατάρρευση της ΕΕ. Ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γαλλία, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ενδέχεται να ευνοήσει επίσης αντίστοιχες τάσεις στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ενδέχεται να βγει κερδισμένος και αυτός, αφού με την Ευρώπη διχασμένη, να ασχολείται με άλλα θέματα, τα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία και η επιρροή του Πούτιν στις αγορές φυσικού αερίου είναι πιθανό να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Οι δικηγόροι: Η διαπραγμάτευση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ και η ανάγκη θέσπισης εμπορικών συμφωνιών με τον υπόλοιπο κόσμο θα ευνοήσει σίγουρα τους δικηγόρους, ιδίως αν έχουν εμπειρία σε θέματα διεθνών συνθηκών.
Οι επιχειρήσεις που ζητούσαν χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο: Ενώ οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες ήταν σθεναρά αντίθετες με το Brexit, κάποιες υποστήριζαν ότι θα έβγαιναν κερδισμένες από τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου και την επακόλουθη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί που υποστηρίζουν πως οι κανόνες της ΕΕ είναι επιζήμιοι για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο χρυσός και άλλα ασφαλή καταφύγια: Οι επενδυτές αναζητούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα επενδυτικά προϊόντα. Ο χρυσός αναρριχήθηκε σε υψηλό διετίας, ενώ το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε επίσης σημαντικά. Κερδισμένες αναμένεται να βγουν και οι εταιρείες που διαχειρίζονται ορυχεία χρυσού.
Το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ και άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα: η Ιρλανδία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες. Το Brexit μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη για τις τράπεζες με έδρα το Λονδίνο την πώληση υπηρεσιών στην ΕΕ, ενώ οι πιθανοί περιορισμοί που θα ισχύσουν στο θέμα της μετακίνησης ανθρώπων μπορεί να δυσχεράνουν τις προσλήψεις προσωπικού από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ηδη πριν από το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας φρόντισε να προσεγγίσει αρκετές μεγάλες τράπεζες για να τις πείσει να μεταφερθούν στην Ιρλανδία. Από την πλευρά της, η Nasdaq Inc. επέλεξε ως εναλλακτικές αγορές για τις δημόσιες εγγραφές, έναντι του Λονδίνου, τα σκανδιναβικά χρηματιστήρια του ομίλου.
Οι χαμένοι
Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Όσμπορν: Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ήδη ότι θα παραιτηθεί εντός τριών μηνών και το δημοψήφισμα είναι πιθανό να σημαδέψει δια παντός την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ως πολιτικός. Ζημιωμένος είναι πιθανό να βγει και το «δεξί χέρι» του, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
Το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο: Όλοι όσοι κατά το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να τρομάξουν τους Βρετανούς και να τους πείσουν να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Καναδός πρωθυπουργός κ.α.. Επιχειρηματικοί ηγέτες που, όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase & Co., είχαν προειδοποιήσει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να κοστίσει θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι μεγάλες τράπεζες: τα προβλήματα που τους δημιουργεί η προοπτική του Brexit είναι τεράστια και αυτό φαίνεται ήδη από την πορεία των μετοχών τους. Θα ακολουθήσουν χρόνια της ρυθμιστικής αβεβαιότητας και μια πιθανή μείωση των δημόσιων εγγραφών και των συγχωνεύσεων που θα περιορίσει τα έσοδά τους από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος μπορεί επίσης να πλήξει οργανισμούς όπως η Saxo Bank A/S και η FXCM Inc., που είχαν «καεί» το 2015 από την κρίση που γνώρισε το ελβετικό φράγκο. Έπειτα υπάρχουν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες: οι διεθνείς επιχειρήσεις θα πρέπει στο εξής να σκέφτονται διπλά τη μετακίνηση ανθρώπων και δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Deals: Το σχέδιο συγχώνευσης του γερμανικού Deutsche Boerse με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε από συγχώνευση θα είχε, βάσει σχεδίου, την έδρα της στο Λονδίνο, αλλά το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κρατίδιο της Έσσης. Αυτό σημαίνει ότι για να προχωρήσει το deal, θα πρέπει να γίνουν, αν μη τι άλλο, προσαρμογές στο αρχικό σχέδιο.
Οι εταιρείες με μεγάλο άνοιγμα στη Βρετανία: Το πλήγμα θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο για τις εταιρείες του δείκτη FTSE 250 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού οι μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη FTSE 100 τείνουν να είναι λιγότερο εξαρτημένες από τη βρετανική εγχώρια αγορά.
Η ανάπτυξη: Η αναταραχή που επικράτησε πριν από το δημοψήφισμα έχει ήδη επηρεάσει επενδύσεις και προσλήψεις και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει πιθανώς να λάβει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας, λένε οι οικονομολόγοι. Επιπλέον, η υποχώρηση της λίρας δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να ανακάμψει, αφού επτά στους δέκα σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας είναι μέλη της Ευρωζώνης.
Οι επισφαλείς επενδύσεις: Η νορβηγική κορώνα είναι από τα πιο ευάλωτα αυτή τη στιγμή νομίσματα, αφού η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νορβηγίας. Επειτα υπάρχει και το πετρέλαιο, το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Νορβηγίας, που αναμένεται να έχει επίσης απώλειες.
Το Λονδίνο και η λονδρέζικη αγορά ακινήτων: Η Citigroup, η Morgan Stanley, η JPMorgan και η BlackRock είναι μερικοί μόνο από τους διεθνείς εργοδότες που μπορεί να κόψουν θέσεις εργασίας στο Λονδίνο, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και τις τιμές των κατοικιών. Η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών αναμένεται να πλήξει επίσης εταιρείες ακινήτων, όπως η Barratt Developments Plc και η Canary Wharf Group Plc, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα εμποδίσει την ανάπτυξη έργων και θα αυξήσει το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών.
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν την εικόνα ενός διαιρεμένου βασιλείου
Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ένα βαθιά διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Λονδίνο, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ η βόρεια Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου.
Αγγλία
Η Αγγλία ψήφισε υπέρ της εξόδου, κυρίως η βόρεια και η νοτιοανατολική όπου η ρητορική για τη μετανάστευση επηρέασε τους ψηφοφόρους.
Τα αποτελέσματα στο Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, μεταξύ των πρώτων που έγιναν γνωστά, έδειξαν 61,3% υποστήριξη στο Brexit.
Ακολούθησε επικράτηση της ψήφου υπέρ της εξόδου σε όλη τη βόρεια Αγγλία, όπου το Σέφιλντ είχε ταχθεί ωστόσο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, ψήφισε οριακά υπέρ του Brexit.
Η πόλη του Μάντσεστερ έκανε την εξαίρεση ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε ποσοστό 60%, αλλά κατώτερο από το προβλεπόμενο.
Λονδίνο
Η κοσμοπολίτικη παγκόσμια μητρόπολη των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η βρετανική πρωτεύουσα ψήφισε συντριπτικά ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σε ποσοστό περίπου 60%.
Χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κέντρο της Βρετανίας, το Λονδίνο έβλεπε την ιδιότητα του μέλους στην ΕΕ ως ένα προνόμιο για την επιχειρηματική του δράση και για την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη.
“Το δημοψήφισμα έδειξε το κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ του Λονδίνου και της βρετανικής περιφέρειας. Μια κοσμοπολίτικη και κοινωνική-φιλελεύθερη Βρετανία επλήγη από μια πιο συντηρητική πλευρά και πολύ ανήσυχη για τη μετανάστευση”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Τζον Κέρτις στο BBC.
Σκωτία
Η φιλοευρωπαϊκή Σκωτία, όπως αναμενόταν, υποστήριξε την παραμονή σε ποσοστό 62% έναντι 38%. Και όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, σε περίπτωση Brexit, ετοιμάζεται ήδη να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η Σκωτία βλέπει “το μέλλον της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ουαλία
Η Ουαλία υποστήριξε στην πλειονότητά της την έξοδο από την ΕΕ, αλλά πρωτεύουσα της, το Κάρντιφ, ψήφισε σε ποσοστό 60% παραμονή στην ΕΕ.
Βόρεια Ιρλανδία
Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε 56% την παραμονή στην ΕΕ
Το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ζήτησε αμέσως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόνισε ότι το δημοψήφισμα για την ΕΕ επιφέρει “τεράστιες συνέπειες στο χαρακτήρα του βρετανικού κράτους” γνωρίζοντας ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Η ΕΕ διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της “Μεγάλης Παρασκευής” του 1998, οι οποίες έθεσαν τέλος σε τρεις δεκαετίες θρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, οι οποίες και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους 3.000 ανθρώπους.
Γιβραλτάρ
Ο βρετανικός θύλακας στο νότο της Ισπανίας, που φοβάται μήπως απομονωθεί από την υπόλοιπη ήπειρο και του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις του με την ΕΕ, ψήφισε σε ποσοστό πάνω από 95% υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Ντ. Τραμπ: Oι Βρετανοί πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους
“Είναι φανταστικό”, οι Βρετανοί “πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους” με την ψήφο τους υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στην Σκωτία για το νέο άνοιγμα ενός θερέτρου του του γκολφ.
“Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό, πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικό. Είναι φανταστικό”, δήλωσε μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στο Τέρνμπερι, στην δυτική ακτή της Σκωτίας.
Πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος θα έκλινε προς την αποχώρηση από την ΕΕ.
Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ έχει ανταλλάξει προσβολές με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ και σήμερα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο.
Έκτακτη σύσκεψη του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου σήμερα για το Brexit
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία στις 17.00 ώρα Ελλάδας προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με πηγή στη γαλλική Προεδρία.
Έκτακτη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τρίτη
Την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά την έκτακτη διάσκεψη των πρόεδρων των πολιτικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Η γραμμή του Ευρωκοινουβουλίου είναι «ξεκάθαρη» δήλωσε ο Μαρτιν Σουλτς λίγο πριν κατευθυνθεί στη συνάντηση των τριών πρόεδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρ Ρούτε που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ στην έδρα της Επιτροπής.
«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων αλλά ήταν μια κυρίαρχη έκφραση της βούλησης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τις δύο πλευρές. Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Το Ποτάμι: Η Ευρώπη να κάνει μια στάση και να σκεφτεί
«Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, «κατέκτησαν» την Αγγλία και την Ουαλία.
Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική. Η Ε.Ε. αυτoυπονομεύτηκε. Το (αριθμητικό) κόστος των πραγμάτων αναγορεύτηκε ως η μοναδική αξία, ως ο υπέρτατος κριτής. Σ’ αυτό το νέο μηδενισμό χρειάζονται πλέον απαντήσεις με πράξεις. Οι ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η «γενιά του Erasmus». Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βρίσκονται πιο στενά συνδεδεμένοι, πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με ένα εκατομμύριο ψήφους, ούτε με δύο εκατομμύρια. Η χώρα του Σαίξπηρ, του Ντίκενς, του Σέλλεϋ, του Κίπλινγκ, η χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, η χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες.
Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο.» αναφέρει ανακοίνωση από το Ποτάμι.
Φ.Γεννηματά: Το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν
Δήλωση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ.Γεννηματά για το αποτέλεσμα του Βρετανικού Δημοψηφίσματος
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης.
Χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος.
Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας.
Σαφώς πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του.
Και να πάρουμε το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της.»
ΤτΕ: Μικρός ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Όσον αφορά για τον αντίκτυπό του στην Ελλάδα η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένες οι συνέπειες.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο.
Αυτό αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η ίδια είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις εμπορικές τράπεζες τις οποίες επιβλέπει, έχοντας ήδη εκπονήσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα στην θα παραμέινει ισχυρό τόσο κεφαλαιακά όσο και από άποψη ρευστότητας.