Το επόμενο βήμα εκτός συνόρων για το «Thessaloniki Food Festival»

Έκλεισε η αυλαία για τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Thessaloniki Food Festival» του Δήμου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου 2013.

 

Στις εκδηλώσεις του  Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στην πόλη, συμμετείχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, περίπου 10.000 επισκέπτες.

 

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο αλλά και στις γειτονιές της πόλης όπως, η νέα Ελληνική Καντίνα, οι τρεις Αγορές (Ελληνική-Διεθνής-Χριστουγεννιάτικη) οι οποίες, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκαν στο φουαγιέ του Δημαρχείου, οι Γεύσεις Μουσείων(Yummy Museum), οι “Γειτονιές των Γεύσεων” και  τα “Δείπνα για καλό σκοπό”.

 

Συνολικά στις φετινές εκδηλώσεις του «Thessaloniki Food Festiva»l πήραν μέρος περισσότερες από 40 επιχειρήσεις της πόλης, έξι σχολεία, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και τρία μεγάλα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης(“Met Hotel”, “Les Lazaristes”, “Makedonia Palace”) που πρόσφεραν τα “Δείπνα για  καλό σκοπό” προκειμένου να συνεισφέρουν οικονομικά σε ιδρύματα για παιδιά ενόψει και των Χριστουγέννων.

 

«Οι δεκάδες εκδηλώσεις του υπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τους βασικούς στόχους της διοργάνωσης για την αναβάθμιση της τοπικής γαστρονομίας και την ανάδειξη της πόλης ως γαστρονομικού προορισμού, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την συμμετοχή πολιτών κι επιχειρηματιών έτσι ώστε το «Thessaloniki Food Festival» να είναι πλέον έτοιμο για το επόμενο βήμα εκτός συνόρων” ανέφερε σε δηλώσεις του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων -Πρόεδρος της «Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής», Σπύρος Πέγκας.

 

Στην τρίτη χρονιά του το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Παιδιά στην Κουζίνα” συγκέντρωσε περί τα 360 παιδιά Δημοτικού τα οποία είχαν δηλώσει συμμετοχή στα σχολεία των 6 Δημοτικών Κοινοτήτων. Αξιοσημείωτο του θεσμικού χαρακτήρα που έχει πάρει πλέον η συγκεκριμένη δράση, είναι ότι οι κρατήσεις στα εργαστήρια γαστρονομίας  συμπληρώθηκαν εντός 48ωρου.

 

Μεγάλη ανταπόκριση είχε και  η πρωτότυπη δράση Yummy Museums-Γεύσεις Μουσείων στην οποία τέσσερα μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών σέρβιραν στους δικούς τους χώρους εστίασης “πιάτα τέχνης και πολιτισμού”, δηλαδή ειδικά μενού που σχετίζονταν με έργα που εκθέτουν στις αίθουσές τους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι των μουσείων, περισσότερα από 700 μενού σερβιρίστηκαν στα εστιατόρια των πέντε μουσείων στο διάστημα των δυο εβδομάδων που διήρκησε η δράση.

 

Επίσης, ικανοποιητική συμμετοχή είχε και η δράση «Γειτονιές των γεύσεων» στα Λαδάδικα όπου οι καταστηματάρχες έβγαλαν, αψηφώντας το κρύο, τα τραπεζάκια τους έξω, κερνώντας κρασί κι εδέσματα της Θεσσαλονίκης στήνοντας με πελάτες, επισκέπτες και περαστικούς μια μικρή γιορτή στο δρόμο ή στην πλατεία.

 

Η κουζίνα, οι γεύσεις της Θεσσαλονίκης και το πνεύμα του “Thessaloniki Food Festival “ πέρασαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς ο ελληνικής καταγωγής σεφ Peter Minakis έφερε την Θεσσαλονίκη στο πιάτο κατοίκων του Τορόντο Καναδά δημιουργώντας μενού με άρωμα Θεσσαλονίκης και πιάτα με γεύσεις από ταβέρνες και μεζεδοπωλεία της πόλης (κουλούρι, βομβίδια, μπουγιουρντί, χοιρινό κρασάτο με ελιές Χαλκιδικής, τραχανά με μανιτάρια και τρίγωνα Πανοράματος).

 

Την συνεργασία και την έμπρακτη υποστήριξη τους παρείχαν στο Thessaloniki Food Festival, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

 

Σχετικά Άρθρα