
O καινοτόμος leader του ποιοτικού ελληνικού popcorn
«Σήμερα ποιον βοήθησες;»
Από Π. Τσακιρίδη
Ο δρόμος Ξάνθης-Λάγους έχει απέραντες εκτάσεις γης αληθινές ζωγραφιές σε όλη την έκτασή του.
Γόνιμες καλλιέργειες αποτυπώνονται στην ματιά σου, ένα παιχνίδισμα του τροφοδότη ήλιου σε όλη την διαδρομή αγκαλιάζει το πράσινο πέλαγος των καρπών, στην ονειρική αγκαλιά του χρόνια τώρα, η μάνα γη της Θράκης κυοφορεί καρπούς και παράγει οφέλη.
Ένα ευλογημένο πράσινο χαλί από εκτάσεις που παράγουν πολύτιμες πρώτες ύλες, η απεραντοσύνη της γόνιμης πεδιάδας σε καλεί να κολυμπήσεις θαρρείς σε ωκεανούς μίας εύφορης κοιλάδας .
Στο 12ο χλμ του δρόμου αυτού, έχει την έδρα της η σύγχρονη ελληνική μονάδα Smartfoods.
Είχα ζητήσει να συναντήσω τον κο. Εμμανουήλ Σπάρταλη Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας στο γραφείο του, για να περιηγηθώ στις εγκαταστάσεις της και να γνωρίσω από πρώτο χέρι όλη την διαδικασία παραγωγής Popcorn.
Η εταιρία που ιδρύθηκε στο τέλος του 2010 ξεχωρίζει δικαιωματικά για 3 + 1 λόγους:
1.Αναγνωρίσθηκε ως το «Καλύτερο Ελληνικό προϊόν της χρονιάς 2011».
2.Είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη μονάδα στην Ευρώπη παραγωγής αραβοσίτου-ποπκορν
3.Αποτελεί την μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην παραγωγή καλαμποκιού- Popcorn.
Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ένα στρατηγικό μυαλό και η καρδιά της εταιρίας, ο καινοτόμος οραματιστής επιχειρηματίας νέας γενιάς και φανατικός της ποιότητας κος Ε.Σπάρταλης.
Ο στρατηγός των 2000 στρεμμάτων και η αρχή
Συμπολεμιστές του σε αυτό το ταξίδι καθιέρωσης και ανάδειξης του ελληνικού Popcorn είναι ο πατέρας του, ο στρατηγός όπως τον ονομάζει, και ο αδελφός του κος Σάββας Σπάρταλης με σπουδές Food Technology στο πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας, το οποίο κατέχει την τρίτη θέση στη συγκεκριμένη κατεύθυνση του κλάδου τροφίμων παγκοσμίως.
Ο κος Στέφανος Σπάρταλης, ο ιδρυτής της μονάδας, με συσσωρευμένη εμπειρία 50 χρόνων, αφιέρωσε όλη την γνώση του στην μονάδα παραγωγής πρώτων φυτικών υλών στην Ξάνθη.
Απόφοιτος της Γεωπονικής του Α.Π.Θ, μεγιστοποίησε την παραγωγική δυνατότητά της με ταυτόχρονη διασφάλιση της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων της.
Σε 2.000 ιδιόκτητα στρέμματα στον ακριτικό κάμπο παράγεται οτιδήποτε έχει να κάνει με το χωράφι, όπως σιτάρια, καλαμπόκια, κάποια χρόνια τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, πατάτες κα. Μία από αυτές τις καλλιέργειες είναι και η παραγωγή του Popcorn.
Η μονάδα μέχρι την έλευση του Μανώλη Σπάρταλη περιοριζόταν μόνο στην παραγωγή πρώτων φυτικών υλών, δηλαδή πώληση σε σακιά των 25 ή 50 κιλών σε άλλους εμπόρους στην Ελλάδα καθώς και σε εξαγωγικές εταιρίες που έκαναν μεταποίηση.
«Με ρίζες του παππού από την Μικρά Ασία, o oποίος ασχολείτο και αυτός με εργασίες παραγωγής γύρω από την αγροτική γη, ο πατέρας μου, δηλώνει στην mywaypress.gr ο Μανώλης, διέθετε ένα από τα πρώτα καταστήματα στην Ξάνθη με αγροτικά φάρμακα, αλλά από ένα σημείο και μετά ακολούθησε τον δικό του δρόμο, χτίζοντας την δική του μονάδα, με υγιή επέκταση, χωρίς δάνεια, χρόνια με τα χρόνια, με νοικοκυρεμένη λογική, και με οποιαδήποτε επιδότηση μπορούσε να αξιοποιήσει λόγω της ακριτικής περιοχής».
Η Smartfoods είναι πλέον μια ολοκληρωμένη μονάδα πλήρως εκσυγχρονισμένη.
Αποτελεί ένα κόσμημα για την Ελλάδα, με συνεχείς επενδύσεις όσον αφορά την λειτουργικότητα της αγροτικής παραγωγής, με ιδιόκτητες αποθήκες περίπου 6.000 τ. στρεμμάτων οι οποίες εξυπηρετούν την παραγωγή πρώτων φυτικών υλών καθώς και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
•”Η νέα γενιά, οι σπουδές και η συνέχεια”
Ο κος Εμμανουήλ Σπάρταλης με σπουδές Food Manufacture Management & Marketing στο πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας και μεταπτυχιακά σε Food Industry Management & Marketing στο πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, το οποίο αφορά την διοίκηση ενός εργοστασίου τροφίμων από την αρχή μέχρι και το τυποποιημένο προϊόν-με άριστα και στα δύο πανεπιστήμια, διακρίθηκε ως ο καλύτερος φοιτητής του συγκεκριμένου πτυχίου.
Παράλληλα δούλευε ως χημικός αναλυτής σε εταιρίες της Αγγλίας με ταυτόχρονη πρακτική εξάσκηση σε μεγάλα εργοστάσια της Ξάνθης όπως το Ζαχάρεως και την Ροδόπη Γάλακτος. Πρακτικά έκανε τρεις διαφορετικές δουλειές κατά την διάρκεια των σπουδών του, υποχρεωτικά μέσω του πανεπιστημίου, για να αποκτήσει εμπειρία σε αυτό που σπούδαζε.
Ο ίδιος αναφέρεται στα αναγκαστικά καλοκαίρια της δουλειάς στα εργοστάσια ως μέρος του πτυχίου, που περιελάμβαναν καθημερινά reports και 8ωρα συνεχούς ενασχόλησης.
Μετά το master έκανε αιτήσεις για διδακτορικό μεταξύ αυτών για MBA στο Harvard.
«Είχα την δυνατότητα να πάω αλλά δεν το έκανα »…,κομπιάζει και επισημαίνει ότι ήθελε να αφοσιωθεί στην πρακτική υλοποίηση του οράματός του για την ανάπτυξη του εργοστασίου Popcorn.
Όπως δηλώνει στην συνέντευξή μας : «Είναι πολύ σημαντικό, για έναν μελλοντικό επιχειρηματία, κατά την διάρκεια των σπουδών του να ξέρει τι θα κάνει μετά.
Δηλαδή να υλοποιεί ιδέες στο μυαλό του, όσο σπουδάζει.
Είναι σημαντικό να έχει ξεκάθαρους στόχους.
Να καλλιεργεί το όραμά του.
Ήξερα ότι θα ασχοληθώ με το Popcorn από τα 22 μου χρόνια, ήξερα ότι θα ασχοληθώ με την μεταποίηση και θα φτιάξω ένα εργοστάσιο δικό μου από τα 20 χρόνια μου και αυτό λόγω της φιλοσοφίας του πατέρα μου και των κατευθύνσεων που μας έδωσε από μικρή ηλικία, με την λογική, «αν σου αρέσει ακολούθησε».
Έτσι μέσα από αυτή την μύηση και τις σχετικές σπουδές, με άγγιξε πάρα πολύ η ιδέα.
Είναι πολύ καθοριστικό να ακούς κάποιον καθηγητή να σου λέει πώς μαρκετάρουμε ένα προϊόν και να έχεις ήδη υλοποιήσει εσύ στο μυαλό σου το τι θα κάνεις μετά από 5-10 χρόνια.
Αυτό σου δίνει πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη να συνεχίσει να σε ενδιαφέρει αυτό που λέει και να το σκέπτεσαι και στην πράξη και όχι μόνο θεωρητικά, όταν ξέρεις ότι σε περιμένει μια τέτοια δουλειά.»
Συνεχίζοντας τονίζει ότι «από αυτό το σημείο και μετά, σου δίνει το έναυσμα ο καλός καθηγητής και η καλή μόρφωση να σκεφθείς κάτι παραπάνω.
Αυτό με εξίταρε κατά την διάρκεια των σπουδών μου.
Το πώς θα φτιάξω, θα τυποποιήσω και θα μαρκετάρω μόνος μου ένα προϊόν από την αρχή, και να το συνδυάσω με την οργάνωση ενός σύγχρονου εργοστασίου στα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι αυτά που μέχρι τότε στην Ελλάδα θεωρούσαμε «εργοστάσια».
Έτσι μετά το μεταπτυχιακό, το δίλημμά μου δεν υπήρχε διότι ήθελα να πράξω και όχι να διδάξω.
Οπότε επέλεξα να μην συνεχίσω με άλλα 4-5 χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας που απαιτούσε ένα διδακτορικό, το οποίο στην ουσία το παντρεύεσαι γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα, τελείωσα την στρατιωτική μου θητεία και αφοσιώθηκα σε αυτό που ήθελα πραγματικά: να αρχίσω να κάνω πράγματα.»
•”Ο οραματιστής -αυτοδημιούργητος με τον δικό του τρόπο”
« Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ κατασκευής και δημιουργίας είναι ακριβώς αυτή: το ότι μια κατασκευή μπορεί να αγαπηθεί μόνο αφού κατασκευαστεί, ενώ μια δημιουργία αγαπιέται προτού καν υπάρξει » (Τζ.Τσεστερτον)
Ο ίδιος έχει καταγράψει στο μυαλό του μια ανάπλαση παραστάσεων από την ηλικία των 10 χρόνων του, από τις διαδικασίες της αγροτικής παραγωγής, έχει ανδρωθεί σε όλα τα στάδια της μαζικής παραγωγής, γνώρισε πώς είναι οι οικονομίες κλίμακας , μύρισε ιδρώτα και ένοιωσε δυσκολίες, ψήθηκε με τις ανάγκες της γης –μια διαδρομή που τον ατσάλωσε με χαρακτήρα αποφασιστικό και τον ευλόγησε με ένα ορμητικό πνεύμα που δεν γνωρίζει εμπόδια.
Ο Μανώλης Σπάρταλης έγινε αυτοδημιούργητος με τον δικό του τρόπο.
Με καθημερινές ανησυχίες, έβαλε την δική του ταυτότητα όχι απλά ως Διευθύνων Σύμβουλος σε μια εργοστασιακή μονάδα αλλά ως ηγέτης του επιχειρείν απογείωσε το όνειρό του με καινοτομίες.
Παθιασμένος λάτρης της ποιότητας όρισε την εξέλιξη σε ένα προϊόν.
Συστηματικός παίκτης της δημιουργίας καθιέρωσε ένα προϊόν.
Καθόρισε κανόνες και ανέτρεψε νοοτροπίες.
Κατέκτησε δικαιωματικά την υλοποίηση του ονείρου του, πραγματοποίησε το όραμά του, παρέσυρε με το πάθος του τον αδελφό του και τον πατέρα του, απογείωσε με το σαρωτικό, αλλεπάλληλο κύμα συνεχών αλλαγών μια κλασσική συμβατική αγροτική παραγωγή σε επιχειρηματικό πρότυπο προϊόν.
Ο ίδιος αναφέρει ότι «στην οικογενειακή επιχείρηση έπρεπε να αποδείξω ότι μπορώ να κάνω πράγματα και να αρχίσω σιγά-σιγά να αναλαμβάνω τα ηνία.
Η πρώτη μου δουλειά ήταν το άνοιγμα ενός καταστήματος ως μέρος μιας αλυσίδας franchise, το πρώτο επαγγελματικό ξεκίνημά μου στην Ξάνθη, μαζί με τον αδελφό μου, και μια απόδειξη στον πατέρα μας ότι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα μόνοι μας.»
Σε σχετική ερώτησή μου, για το τι είναι αυτό που τον κάνει να πιστεύει στον εαυτό του στο περιβάλλον της κρίσης που ζούμε, η απάντησή του δικαιώνει την πίστη μας ότι απέναντι μας έχουμε έναν πεισματάρη επιχειρηματία με άποψη, καθώς δηλώνει ότι :
« Πιστεύω στον εαυτό μου διότι πιστεύω στην καινοτομία.
Ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει γνωρίσει το τι ακριβώς μπορεί να γίνει ακόμη στα τρόφιμα.»
• “Τα πρώτα ελληνικά υβρίδια παραγωγής Popcorn και το μυστικό επιτυχίας”
Έτσι σταδιακά ο Μανώλης ανέλαβε την μονάδα και ξεκίνησε το project που υπήρχε στο μυαλό του όταν σπούδαζε.
Σχετικά πειράματα είχαν προηγηθεί από τον πατέρα και τον αδελφό του, και ειδικότερα μια σειρά από τεστ στα χωράφια με τα πρώτα ελληνικά υβρίδια παραγωγής Popcorn για να ανακαλύψουν ποια ταιριάζουν με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
Με εκατοντάδες αναλύσεις ειδικών που πραγματοποιούσανε στα ελληνικά πανεπιστήμια και με αλλεπάλληλες εδαφολογικές αναλύσεις από διαπιστευμένα χημικά εργαστήρια πανεπιστημιακών προδιαγραφών, σε διάστημα 5 ετών( γιατί τα πειράματα γίνονται ανά έτος) οργώσανε στην κυριολεξία σπιθαμή προς σπιθαμή το έδαφος .
Κυνηγοί του ονείρου, παθιασμένη σκληραγωγημένη ράτσα επιχειρηματιών που η λέξη εμπόδιο τους είναι άγνωστη, κατάφεραν με τον ελληνικό τρόπο, τον δικό τους μοναδικό αξεπέραστο τρόπο της σκληρής δουλειάς , να γεννήσουν τις δικές τους ποικιλίες αραβοσίτου Popcorn και να προωθήσουν στην αγορά ένα εξαιρετικά γευστικό προϊόν, να το εξάγουν και να είναι δικαιωματικά ηγέτες.
Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Όλα αυτά έγιναν πριν από εμένα.
Βρήκαμε συγκεκριμένες ποικιλίες σπόρου αραβοσίτου Popcorn που ταιριάζουνε στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Βορείου Ελλάδος.
Αυτό έγινε σε διάστημα 5 ετών γιατί τα πειράματα γίνονται ανά έτος.
Όλα αυτά τα κομματάκια της αρχής, τα πρώτα πειράματα, τις πρώτες δυσκολίες, τις αγωνίες κ.α. τα ένωσα και ξεκίνησα δειλά-δειλά στην αρχή με μικρή παραγωγή, με πωλήσεις σε χονδρεμπόρους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με πωλήσεις σε ορισμένα καφέ μπαρ ακόμη και μόνος μου, για να δω εάν τα μηνύματα αυτού που ήθελα να κάνω είναι θετικά από την τοπική αγορά, όπως και ήταν.
Η ίδρυση της εταιρίας πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2010 και σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 5 μηνών καταφέραμε να γίνουμε leader του χονδρεμπορίου σε όλη την Ελλάδα στην πώληση συσκευασμένου Popcorn καθώς και διάθεσής του σε μια αγορά 25.000 σημείων πώλησης περιπτέρων και μίνι μάρκετ.
Ένα βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι ότι η εταιρία μπορεί να ελέγξει την ποιότητα από την πρώτη ύλη δηλαδή από την σπορά της πρώτης ύλης μέχρι και το τελικό προϊόν, ελέγχουμε όλη την αλυσίδα παραγωγής καθημερινά ως κάθετη μονάδα παραγωγής.
Επίσης ο σπόρος είναι της ελληνικής γης και βελτιωμένος ποιοτικά σε σχέση με άλλους σπόρους και άλλα υβρίδια που υπάρχουν και εισάγονται λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική γη.
Η γεύση του είναι πιο πλούσια.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι περισσότερες.
Όλη η Θρακιώτικη γη και γενικά η ελληνική γη σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να παράξει πιο πλούσιο σε γεύση προϊόν από ένα προϊόν εισαγωγής.
Η πορεία μας είναι μια συνταγή επιτυχίας από μόνη της, επικεντρωμένη στην ποιότητα.
Οι καταναλωτές το προτιμούν από μόνοι τους, η μια πώληση έφερνε την άλλη από μόνη της, τα σουπερ μάρκετ μας βρήκαν αυτά, έχουμε αρκετές συμφωνίες κυρίως στην Αττική με τις περισσότερες από αυτές να καρποφορούν μέσα στο επόμενο 3μηνο.»
Με ένα οργανωμένο Τμήμα πωλήσεων στην Αθήνα, με ειδικούς στο Τμήμα Έρευνας Ανάπτυξης Γευσιγνωσίας δηλώνει ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι η ποιότητα σε συνδυασμό με κάτι πρωτοποριακό.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ραγδαίοι, μπορούμε να μιλάμε και για πλάνα εξαγωγών που σχεδιάζονται πυρετωδώς πέραν της Κυπριακής αγοράς.
Οι έξι υπάρχουσες γεύσεις, θα εμπλουτισθούν με προσθήκη νέων γεύσεων βάση πλάνου και μεθοδολογίας και κατόπιν ανάλυσης και έρευνας από τους καταναλωτές.
•”Οι αρχές της εταιρίας”
«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε δεν μπορείς να κάνεις άλματα, καλό είναι να επανεπενδύεις ,να κρατάς το εργατικό σου δυναμικό ευχαριστημένο και να μπορείς συγχρόνως να προσθέτεις και ένα λιθαράκι στην κοινωνία.
Στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον η εικόνα της εταιρίας είναι σημαντική.
Οι αρχές στην εταιρία: να υποστηρίξουμε τον τόπο μας, όλες οι πρώτες ύλες και οι συνεργάτες είναι από την ελληνική αγορά ή ελληνικών συμφερόντων.
Δεν κρατάμε στοκ προϊόντος.
Την παραγγελία θα την παρασκευάσουμε εκείνη την χρονική στιγμή, δεν θα βγάλουμε από την αποθήκη προϊόντα για να τα στείλουμε.
Ακριβώς για να είναι φρέσκο το προϊόν προτιμούμε να διασφαλίζουμε την ποιότητα στο 100% παρά να δίνουμε προϊόντα 10 ημερών από την αποθήκη.
Η συστηματική εταιρική οργάνωση, η ακρίβεια των εμπορικών ενεργειών της και ο αδιαπραγμάτευτος όρος της ποιότητας παντού, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εταιρίας και της διοικητικής ομάδας με τελικό κριτή τις ανάγκες του καταναλωτή.
Το πιστοποιητικό ΙSO 22000 που κατέχει η εταιρία διασφαλίζει την στρατηγική της ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής και καθιστά premium προϊόν το κάθε brand name, με μια συσκευασία εξαιρετικής σύνθεσης και πολλαπλής στόχευσης σε νεανικές ηλικίες.
Η οικολογική συνείδηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η φροντίδα της γης αθροίζουν ένα φορτίο εταιρικής υπευθυνότητας απαράμιλλο το οποίο λειτουργεί θετικά στην αλυσίδα παραγωγής.
•”My Way συμβουλές σε ένα νέο επιχειρηματία”
Το έναυσμα της αποτυχίας
Την αποτυχία δεν πρέπει να την φοβάσαι ούτως ώστε να σου δίνει το έναυσμα για να πας καλύτερα.
Όταν ρισκάρεις παντρεύεσαι
Δεν μπορούν όλοι να ρισκάρουν.
Είναι στον άνθρωπο και στο τι θέλεις να κάνεις προσωπικά.
Θα θυσιάσεις πολλά πράγματα εάν θέλεις να ρισκάρεις, όπως η προσωπική ελευθερία και ο ελεύθερος χρόνος.
Όταν ρισκάρεις, παντρεύεσαι ένα πράγμα για να το δεις αργότερα να καρποφορεί και πάλι με το ρίσκο αν καρποφορήσει.
Να μπαίνεις στο επιχειρηματικό πνεύμα σου
Το μεγαλύτερο σχολείο και πτυχίο της μόρφωσης ενός πανεπιστημίου ή ενός μεταπτυχιακού είναι ο τρόπος ζωής , είναι ο τρόπος σκέψης, το πώς μαθαίνεις να συντηρείς τον εαυτό σου, το πώς μαθαίνεις να παίρνεις αποφάσεις για τον εαυτό σου.
Μαθαίνεις να μπαίνεις στο επιχειρηματικό πνεύμα του εαυτού σου, εκπαιδεύεσαι σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, αυτό είναι το μεγάλο πτυχίο.
Σε συνδυασμό με την γνώση είναι η ιδανική συνταγή για να κάνεις ένα ξεκίνημα.
Κάνε μινιατούρα τις μεγάλες ιδέες σου
Κάνε μια μινιατούρα τις μεγάλες ιδέες και δοκίμασέ τες σε μια τοπική αγορά ή σε ένα startup.
Να μπορέσεις να αντέξεις το ρίσκο εάν αποτύχει το εγχείρημα -μέσα από αυτό η εμπειρία θα σου ανοίξει μονοπάτια για άλλα πράγματα.
Ξανά από την αρχή
Καλό είναι να έχεις μια εμπειρία αποτυχίας ώστε να ασκηθείς στο να ξανασηκωθείς, όχι τόσο στο επαγγελματικό κομμάτι, αλλά γενικά στις αναζητήσεις σου. Σου δίνει μεγάλη ηθική δύναμη.
Ξανά από την αρχή.
Μικρό ξεκίνημα για να μάθεις
Το ξεκίνημα να είναι μικρό-για να μάθεις την αγορά.
Η αποτυχία σού κάνει καλό
Καλό θα σου κάνει εάν στο πρώτο σου project αποτύχεις.
Θα μάθεις περισσότερα από την αποτυχία ειδικά στην ελληνική αγορά.
Ισορροπία σε όλα
Μην αναλώνεσαι πολύ, μην είσαι μονοδιάστατος-ισορροπία σε όλα, να αθλείσαι και να ενημερώνεσαι για όλα. Να έχεις πολλά ενδιαφέροντα.
Να το ξέρεις από την καρδιά του, την ακούς;
Κατάκτησε αυτό που θέλεις να πουλήσεις, δεν μπορείς να πουλήσεις τα πάντα.
Να το ξέρεις από την καρδιά του, από την κατασκευή του, να έχεις δουλέψει για να το βγάλεις το προϊόν, όχι επιφανειακά μόνο από τις πληροφορίες που έχεις μάθει.
Σήμερα ποιον βοήθησες;
Το προσωπικό του motto, όπως μας δηλώνει, είναι ότι «κάθε ημέρα όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι, να λες ότι θα πάνε όλα καλά.
Σήμερα θα κάνω κάτι δημιουργικό.
Ξεκινάει από τον εαυτό σου το να νιώθεις καλά και να προσφέρεις στους άλλους ανθρώπους.
Μετά όλα τα άλλα θα έρθουν.
Έτσι θέλω να λειτουργεί ως νοοτροπία και η επιχείρηση αλλά και εγώ προσωπικά.
Όταν βοηθάς τον συνάνθρωπό σου, σε βοηθάει να είσαι ψυχικά καλύτερα και εσύ.
Mίλα στην γλώσσα όλων
Έχει σημασία το να μπορείς να μιλήσεις στην γλώσσα του άλλου, ούτως ώστε να τον καταλάβεις και να συνεργασθείτε.
•”Nα παίρνεις αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου”
Τον Μανώλη θα τον βρούμε αργά το βράδυ, κάποιες ελάχιστες στιγμές του μήνα ,να ασχολείται ως χόμπι με το τένις.
Εκτός της ηρεμίας που του προσφέρει, μας δηλώνει ότι η βασική αρχή του τένις είναι η αποφασιστικότητα, να παίρνεις αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Είναι σαν σκάκι το τένις.
Ο ίδιος γράφει ποίηση.
Από βιβλία διαβάζει και τον ηρεμούν αυτά που έχουν σχέση με την δουλειά του.
Χαρακτηριστικά μας αναφέρει ότι έχει στο κομοδίνο του κρεβατιού του την Επιστήμη των Πωλήσεων.
Αυτό που ίσως αξίζει να παραθέσουμε, και ταιριάζει με την ποιητική του φλέβα, είναι το ποίημα που βρίσκεται αναρτημένο πάνω από την είσοδο στο γήπεδο τένις του Wimbledon. Είναι το “ΑΝ” του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.
Eνα μικρό απόσπασμα:
Αν μπορείς να κρατάς την ψυχραιμία σου,
όταν οι άλλοι χάνουν την δική τους
και ρίχνουν σε σένα την ευθύνη
και την αιτία της αδυναμίας τους•
Αν έχεις πίστη στον εαυτό σου,
όταν οι άλλοι αμφιβάλλουν για σένα
και δεν σε πειράζει αυτή η δυσπιστία τους•
Αν όλοι έχουν την ίδια αξία για σένα
και κανείς πιο πολύ από τους άλλους•
Αν μπορείς να γεμίζεις τη μέρα σου με εικοσιτέσσερις
ώρες άξιας ζωής, τότε δική σου θα
είναι όλη η Γη με όλα τα αγαθά της κι ακόμη:
αληθινά θα είσαι Άνθρωπος παιδί μου.